Home » Venkel

F. vulgare is weliswaar inheems in het Middellandse Zeegebied, maar wordt in heel Europa al eeuwenlang geteeld en geconsumeerd, aangezien hij al sinds de tijd van de oude Egyptenaren bekend staat als specerij en geneeskrachtige plant. De plant is ontsnapt uit de teelt en is een invasieve plaag geworden in landen met een gematigd klimaat, maar is ook waargenomen op tropische plaatsen zoals Hawaï en Fiji (PIER, 2013).

De soort had symbolische betekenis voor de Grieken, met name in de Slag bij Marathon (490 v.Chr.); Hippocrates en Dioscorides schreven venkel voor als diureticum en emmenagoog, de Romeinen aten het als groente en kauwden op de wortels omdat ze vonden dat het de eetlust remt en zwaarlijvigheid onder controle houdt, en Plinius schreef ten minste twintig medicinale toepassingen aan de plant toe (Quisumbing, 1951; Gerard et al., 1964; Throop, 1998; Wyk, 2005; Balick, 2014). Het medicinale gebruik werd ook geprezen door de 9e eeuwse Engelse Benedictijnse abt Walahfrid Strabo, de 12e eeuwse Duitse mystica abdis Hildegard von Bingen raadde het gebruik ervan aan voor de behandeling van verkoudheid, slijm, oogkwalen, maagkwalen en slapeloosheid, en in 1636 schreef Gerard in zijn kruidenboek dat de plant "so well knowne" was onder de Engelsen (Quisumbing, 1951; Gerard et al., 1964; Throop, 1998; Wyk, 2005; Balick, 2014). Het was een ingrediënt in de gewone drank "sack", genoemd door Shakespeare in The Tempest rond de eeuwwisseling van de 18e eeuw, en was een essentieel ingrediënt in absint, de 19e-eeuwse Franse drank beroemd om zijn associatie met Boheemse kunstenaars en schrijvers. Salisbury (1964) merkt op dat de soort waarschijnlijk vóór 1450 vanuit het vasteland in Groot-Brittannië is geïntroduceerd. Ze werd in de 19de eeuw in Australië en Nieuw-Zeeland geïntroduceerd (Parsons en Cuthbertson, 1992; Thomson, 1922).

De datum van introductie in West-Indië is niet zeker. Ze werd niet opgenomen in Bello's werk over Puerto Rico (Bello Espinosa, 1881; 1883). In zijn flora van Bermuda meldde Britton (1918) dat venkel voor het eerst op Bermuda was geïntroduceerd als tuinversiering en dat het sindsdien een wijd verspreid onkruid was geworden. Venkel was reeds vóór 1923 aanwezig op de Maagdeneilanden, aangezien Britton en Wilson (1923-1926) in hun overzicht van Puerto Rico en de Maagdeneilanden melding maakten van de soort als "vroeger gekweekt als geneesmiddel op de Maagdeneilanden".

F. vulgare subsp. vulgare var. azoricum wordt commercieel geteeld voor zijn gezwollen bladbasen en eetbare bladeren die rauw of gekookt als groente kunnen worden gegeten. De andere twee variëteiten (dulce en vulgare) worden in de handel gebracht voor hun vruchten ("zaden") en vegetatieve delen. Een roodbladige vorm die bronzen venkel wordt genoemd, wordt vaak in tuinen geteeld, voornamelijk als sierplant, en staat bekend als F. vulgare 'Purpureum' of F. vulgare var. rubrum.

Venkel wordt in delen van Europa al duizenden jaren voor menselijke consumptie geteeld. De bladbodems worden rauw of gekookt als groente gegeten; gehakte bladeren worden gebruikt om salades, stoofpotten en soepen te garneren; de wortels worden gekookt als groente; de aromatische vruchten (in de handel bekend als "zaden") worden gebruikt als culinaire specerij om brood, stoofpotten en vele andere voedingsmiddelen en gerechten te aromatiseren; en hele bladeren worden gebruikt bij de bereiding van vleesgerechten en versterken de smaak van vis. Gemalen venkelvrucht is vaak een bestanddeel van kerriepoeder. Verscheidene zoete, gewone of bittere cultivars worden in veel landen commercieel geteeld voor de productie van anethol, dat wordt gebruikt als smaakstof in voedingsmiddelen, siropen en likeuren zoals absint (Parsons en Cuthbertson, 1992; Purwaningsih en Brink, 1999).

Alle plantendelen bevatten essentiële olie, die wordt gebruikt als smaakstof, in wasmiddelen en in cosmetica zoals zeep, crèmes, lotions en luxe parfums. Zoete venkelolie wordt op grote schaal toegepast in levensmiddelen, waaronder alcoholische en niet-alcoholische dranken, desserts, snoepgoed, gebak, vlees en vleesproducten, specerijen en relishes. Het maximaal toegestane gehalte in levensmiddelen is ongeveer 0,3%. Bittere en zoete venkelolie worden toegepast in parfums, met maximaal toegestane gehalten van 0,4%. Zoete venkelolie wordt in beperkte mate en voornamelijk in cosmetica gebruikt. Anethol verkregen uit zoete venkel wordt toegepast als smaakstof en in de farmaceutische en parfumindustrie, maar anethol uit goedkopere bronnen is meestal beschikbaar. Het fruitresidu na destillatie van de etherische olie kan aan vee worden gevoerd. In de VS is de wettelijke status "algemeen erkend als veilig" toegekend aan gewone of bittere venkel (GRAS 2481), zoete venkel (GRAS 2482) en zoete venkelolie (GRAS 2483) (Purwaningsih en Brink, 1999).

Sociaal nut

Het medicinale gebruik van venkel dateert ook uit de oudheid. Het werd door Hippocrates en Dioscorides genoemd als een diureticum en als stimulans voor de doorbloeding van het bekkengebied en de baarmoeder, en het werd gebruikt als hoofdbestanddeel in de Arabische en Ayurvedische geneeskundige systemen. De vruchten zijn wijd en zijd bekend als stimulerend, maagstillend, slijmoplossend en windafdrijvend, en zijn officinaal in vele farmacopees. De wortels worden van oudsher toegepast als diureticum en zuiverend middel. In Indonesië wordt de vrucht traditioneel gebruikt in combinatie met de schors van Alyxia-soorten om een aangename smaak te geven aan geneesmiddelen, maar de combinatie zou ook nuttig zijn bij de behandeling van spruw (coeliakie). In India worden de bladeren als diureticum beschouwd, vruchtensap wordt toegediend om het gezichtsvermogen te verbeteren, en hete aftreksels van de vruchten worden toegepast om de melkafscheiding te verhogen en het zweten te stimuleren. In de Chinese kruidengeneeskunde wordt venkel gebruikt tegen gastro-enteritis, hernia, indigestie en buikpijn, om slijm op te lossen en om de melkproductie te stimuleren. In de moderne westerse geneeskunde worden venkel en venkelolie toegediend als windafdrijvend middel of als smaakstof in bepaalde laxeermiddelen. In Duitsland worden de vruchten gebruikt in de fytomedicine tegen dyspeptische aandoeningen, als maagdarmkrampwerend middel, als slijmoplossend middel en in siropen tegen kinderhoest (Purwaningsih en Brink, 1999).

In de oudheid werden aan venkel magische eigenschappen toegeschreven. Prometheus zou het vuur van de zon vanuit de hemel naar de mensen hebben gebracht in een uitgeholde venkelstengel. Plinius verklaarde dat venkel het oog in staat stelde de schoonheid van de natuur helder waar te nemen (Parsons en Cuthbertson, 1992).

Het gemalen kruid en de etherische olie hebben antioxiderende eigenschappen; de etherische olie heeft ook een schimmelwerende en antibacteriële werking, en een antivirale werking tegen het aardappelvirus X, het tabaksmozaïekvirus en het tabaksringenpotvirus. Zij heeft ook spasmolytische effecten op de gladde spieren van proefdieren. Monografieën over de fysiologische eigenschappen van zoete venkelolie en bittere venkelolie zijn gepubliceerd door het Research Institute for Fragrance Materials (RIFM) (Purwaningsih en Brink, 1999).

Diensten voor het milieu

Plants for a Future (2013), waarin Bown (1995) wordt geciteerd, zegt dat bloeiende venkel nuttige insecten zoals bijen, sluipwespen, tachinide vliegen en zweefvliegen naar de tuin aantrekt.

Vervalsingen en substituten

Commerciële specerijenmonsters worden soms versneden met zand, stengelweefsel, na distillatie achtergebleven vruchtresten, onrijpe of beschimmelde vruchten of andere schermbloemige vruchten. Venkelvruchten en anijsvruchten (Pimpinella anisum) worden vaak met elkaar verward en door elkaar vervangen.

Ook uit P. anisum en steranijs (Illicium verum) wordt olie verkregen die rijk is aan anethool. De teelt van venkel als bron van anethol is in Europa ontwikkeld om de afhankelijkheid van anethol verkregen uit steranijs in Aziatische landen te verminderen. Anethol kan ook chemisch worden geproduceerd, hetzij door hemisynthese uit estragol (bijvoorbeeld geëxtraheerd uit dennenolie), hetzij door volledige synthese. In sommige landen is het gebruik van synthetisch anethol in voedingsmiddelen echter bij wet verboden.

Voor het medicinale gebruik van zijn vruchten, die gewoonlijk zaden worden genoemd, wordt Venkel op grote schaal geteeld in Zuid-Frankrijk, Saksen, Galicië en Rusland, alsmede in India en Perzië.

Venkel
Venkel
(Foeniculum vulgare GÆRT.)
Klik op de afbeelding voor een grotere versie
Deze plant werd door Linnaeus bij het geslacht Anethum gevoegd, maar werd daarvan door De Candolle gescheiden en met drie of vier andere in een nieuw geslacht geplaatst, Foeniculum genaamd, dat door de botanici algemeen is overgenomen. (Foeniculum was de naam die de Romeinen aan deze plant gaven, en is afgeleid van het Latijnse woord, foenum = hooi).
Dit werd in de Middeleeuwen verbasterd tot Fanculum, waaruit de alternatieve volksnaam "fenkel" is ontstaan.

De Anethum Foeniculum van Linnaeus omvatte twee variëteiten, de gewone of wilde venkel en de zoete venkel. Deze worden door De Candolle als afzonderlijke soorten beschouwd, respectievelijk F. vulgare (Gaertn.) - waarvan de tuinvorm vaak F. Capillaceum (Gilibert) wordt genoemd - en F. dulce.

[Top]

---Geschiedenis---Venkel was zeer bekend bij de Ouden en werd door de oude Romeinen gekweekt vanwege zijn aromatische vruchten en sappige, eetbare scheuten. Plinius had veel vertrouwen in de geneeskrachtige eigenschappen ervan en schreef er niet minder dan tweeëntwintig remedies aan toe. Hij merkte ook op dat slangen het eten 'wanneer zij hun oude huiden afwerpen, en zij scherpen hun zicht met het sap door tegen de plant aan te wrijven'. Een zeer oud Engels rijmend kruid, bewaard in Stockholm, geeft de volgende beschrijving van de deugdzaamheid van de plant:
Whaune the heddere (adder) is hurt in eye
Ye red fenel is zijn prooi,
And yif he mowe it fynde
Wonderbaarlijk is zijn kynde.
Hij schall het chow wonderly,
En leyn het aan zijn oog vriendelijk,
Gij zult zingen en uw oog strelen.
Yat beforn was sicke et feye.
Veel van de oudere kruidkundigen houden vast aan deze theorie over de bijzonder versterkende werking van dit kruid op het gezichtsvermogen.
Longfellow zinspeelt op deze deugd van de plant:
Boven de lagere planten torent hij uit,
de Venkel met zijn gele bloemen;
En in een vroeger tijdperk dan het onze
Was begaafd met de wonderbaarlijke krachten
Verloren gezichtsvermogen te herstellen.
In de Middeleeuwen werd Venkel, samen met Sint Janskruid en andere kruiden, gebruikt als middel tegen hekserij en andere kwade invloeden, en op midzomeravond boven deuren gehangen om boze geesten af te schrikken. Het werd ook gegeten als smaakmaker bij de zoute vis die onze voorvaderen zo vaak aten tijdens de vastentijd. Zoals verschillende andere schermbloemigen is hij windafdrijvend.
Hoewel de Romeinen de jonge scheuten als groente waardeerden, is het niet zeker of het in die tijd in Noord-Europa werd geteeld, maar het wordt vaak genoemd in Angelsaksische kookboeken en medische recepten van vóór de Normandische verovering. Venkelscheuten, Venkelwater en Venkelzaad worden alle vermeld in een oud verslag over de Spaanse landbouw dat dateert van 961 na Christus. De verspreiding van de plant in Midden-Europa werd gestimuleerd door Karel de Grote, die de teelt ervan op de keizerlijke boerderijen oplegde.

De plant wordt genoemd door Gerard (1597), en Parkinson (Theatricum Botanicum, 1640) vertelt ons dat het culinaire gebruik ervan afkomstig is uit Italië, want hij zegt:
De bladeren, zaden en wortels zijn zowel voor vlees als voor medicijnen; de Italianen hebben vooral veel plezier in het gebruik ervan, en daarom transplanteren en witten ze het, om het malser te maken en de smaak te behagen, wat zoet en enigszins heet is en helpt om de ruwe kwaliteit van vis en ander visachtig vlees te verteren. We gebruiken het om op vis te leggen of om ermee te koken en met verschillende andere dingen, zoals ook de zaden in brood en andere dingen.
William Coles, in Nature's Paradise (1650) bevestigt dat -
Zowel de zaden, bladeren als de wortel van onze tuinvenkel worden veel gebruikt in dranken en bouillons voor mensen die dik zijn geworden, om hun lompheid te verminderen en ze meer mager en slank te laten worden.
De oude Griekse naam van het kruid, Marathron, van maraino, dun worden, verwijst waarschijnlijk naar deze eigenschap.
Men zei dat het een lang leven beschoren was en kracht en moed gaf.

Er zijn veel verwijzingen naar Venkel in de poëzie. Milton, in Paradise Lost alludeert op het aroma van de plant:
Een hartige geur geblazen,
Dankbaar voor de eetlust, meer tevreden mijn gevoel
Dan de geur van de zoetste Venkel.
[Top]

---Beschrijving--Venkel is een prachtige plant. Hij heeft een dikke, overblijvende wortelstok, stevige stengels, 4 tot 5 voet of meer hoog, rechtopstaand en cilindrisch, heldergroen en zo glad dat het gepolijst lijkt, veel vertakt met bladeren die in de fijnste segmenten zijn gesneden. De heldergouden bloemen, die in grote, platte eindstandige bloemschermen staan, met dertien tot twintig stralen, bloeien in juli en augustus.

In de moestuin worden de stengels van deze sierlijke plant, die van nature sierlijk is, meestal afgeknipt om een constante oogst van groene bladeren voor smaak en garnering te verkrijgen, zodat de plant zelden in dezelfde volmaaktheid als in het wild wordt aangetroffen. In de oorspronkelijke wilde staat varieert de plant in grootte, habitus, vorm en kleur van het blad, het aantal stralen in het bloemhoofd of de bloemscherm, en de vorm van de vrucht, maar hij wordt al zo lang geteeld dat er nu verschillende goed gekenmerkte soorten zijn. De gewone tuinvenkel (F. Capillaceum of officinale) onderscheidt zich van zijn wilde verwant (F. vulgare) doordat hij veel dikkere, langere, buisvormige en grotere stengels heeft, en minder gespleten bladeren, maar het belangrijkste onderscheid is dat de bladstelen een gebogen omhulsel rond de stengel vormen, vaak zelfs tot aan de basis van het bovenliggende blad. De bloemstengels van de bloemschermen zijn ook steviger, en de vruchten, 1/4 tot 1/2 duim lang, zijn twee keer zo groot als de wilde exemplaren.

[Top]

----Kweek--Venkel gedijt overal, en een plantage kan jaren meegaan. Het is gemakkelijk te vermeerderen door zaad, vroeg in april gezaaid in gewone grond. Hij houdt van veel zon en is geschikt voor droge en zonnige plaatsen. Hij heeft geen zwaar bemeste grond nodig, hoewel hij meer zal opbrengen op rijke stugge grond. Er wordt 4 1/2 tot 5 pond zaad per hectare gezaaid, ofwel in zaaimachines met een tussenruimte van 15 inches, lichtjes bedekt met aarde en de planten nadien uitgedund tot op eenzelfde afstand, ofwel dun in een bed genaaid en overgeplant wanneer ze groot genoeg zijn. De vruchten zijn zwaar en een oogst van 15 cwt. per acre is een gemiddelde opbrengst.

De wortels van de Venkel werden vroeger in de geneeskunde gebruikt, maar zijn over het algemeen minder goed dan de vrucht, die nu als enige in de Farmacopees wordt erkend.

Doordat de aanvoer van Venkelvrucht van het vasteland tijdens de oorlog werd stopgezet, werd de teelt hier uitgebreid, zodat elke oogst vrijwel zeker goed wordt verkocht.

In de handel zijn verschillende variëteiten Venkelvrucht bekend - zoete of Romeinse Venkel, Duitse of Saksische Venkel, wilde of bittere Venkel, Galicische Russische en Roumaanse Venkel, Indische, Perzische en Japanse. De vruchten verschillen sterk in lengte, breedte, smaak en andere kenmerken, en zijn van zeer uiteenlopende handelswaarde.

De meest gewaardeerde Venkelvruchten variëren van drie tot vijf lijnen in lengte, zijn elliptisch, licht gebogen, enigszins stompe uiteinden en licht grijsgroen van kleur. Wilde vruchten zijn kort, donker gekleurd en stomp aan de uiteinden, en hebben een minder aangename smaak en geur dan die van zoete Venkel - ze zijn niet officieel.

Venkelvruchten worden in de handel vaak onderscheiden in "korte" en "lange", waarbij de laatste het meest gewaardeerd worden.

De geur van Venkelzaad is geurig, de smaak warm, zoet en aangenaam aromatisch. Het geeft zijn deugden af aan warm water, maar vrijer aan alcohol. De essentiële olie kan worden afgescheiden door distillatie met water.

Voor medicinaal gebruik zijn de vruchten van de gekweekte Venkel, vooral die uit Saksen, de enige officiële, omdat zij de meest vluchtige olie opleveren. De Saksische vruchten zijn groenachtig tot geelbruin van kleur, langwerpig, kleiner en rechter dan de Franse of Zoete Venkel (F. dulce). Deze Franse Venkel, ook wel Roomse Venkel genoemd, onderscheidt zich door zijn grotere lengte, meer langwerpige vorm, geelgroene kleur en zoete smaak; ook de anijsachtige geur is sterker. Hij wordt geteeld in de buurt van Nîmes, in het zuiden van Frankrijk, maar levert betrekkelijk weinig olie op, die geen geneeskrachtige waarde heeft.

Indische venkel is bruinachtig, meestal kleiner, rechter en niet zo afgerond aan de uiteinden, met een zoete anijssmaak. Perzische en Japanse venkel, lichtgroenbruin van kleur, zijn het kleinst en hebben een zoetere, nog sterkere anijssmaak en een geur die het midden houdt tussen die van de Franse en de Saksische venkel.

De Saksische, Galicische, Roumaanse en Russische variëteiten leveren allen 4 tot 5 procent vluchtige olie op, en alleen deze variëteiten zijn geschikt voor farmaceutisch gebruik. Op de gewone manier leveren zij enkele van de beste Venkeloogsten op, en uit hun vruchten wordt een groot deel van de olie voor de handel gewonnen.

Voor gezinsgebruik levert 1/2 oz. zaad een ruime hoeveelheid planten op en dat gedurende verscheidene jaren, hetzij uit de gevestigde wortels, hetzij door opnieuw in te zaaien. Tenzij het zaad nodig is voor huishoudelijk gebruik of om te zaaien, moeten de bloemstengels worden afgesneden zodra ze verschijnen.

[Top]

----Vermalsing--De kwaliteit van commerciële Venkel varieert sterk, ofwel door gebrek aan zorg bij het oogsten, ofwel door opzettelijke vervalsing. De venkel kan zoveel zand, vuil, stengelweefsel, onkruidzaden of ander materiaal bevatten dat er sprake is van vervalsing en de venkel ongeschikt is voor medicinaal gebruik, of een deel van de olie kan door distillatie zijn verwijderd.

Door water of stoom uitgeputte vruchten zijn donkerder, bevatten minder olie en zinken onmiddellijk in water, maar door alcohol uitgeputte vruchten behouden nog 1 tot 2 procent en zijn uiterlijk nauwelijks veranderd, maar zij krijgen wel een eigenaardige foezeloliegeur.

Uitgeputte of anderszins inferieure venkel wordt soms mooier door het gebruik van een kunstmatige kleuring, maar oude uitgeputte vruchten die opnieuw zijn gekleurd, kunnen worden opgespoord door de vrucht tussen de handen te wrijven; de kleur gaat er dan af.

-Venkelolie is, zoals in de handel wordt aangetroffen, niet uniform.

De beste Venkelvariëteiten leveren 4 tot 5% vluchtige olie (sp. gr. 0.960 tot 0.930), waarvan de voornaamste bestanddelen Anethol (50 tot 60%) en Fenchone (18 tot 22%) zijn. Anethol is ook het hoofdbestanddeel van anijsolie.

Fenchon is een kleurloze vloeistof met een doordringende, kamferachtige geur en smaak, en wanneer aanwezig geeft het de onaangename bittere smaak aan veel van de commerciële oliën. Het draagt waarschijnlijk in belangrijke mate bij aan de medicinale eigenschappen van de olie, en daarom zijn alleen de Venkelvariëteiten die een goed percentage fenchone bevatten geschikt voor medicinaal gebruik.

Venkelolie bevat ook d-pineen, phellandrine, anijszuur en anijsaldehyde. Schimmel vermeldt dat limoneen soms ook als bestanddeel aanwezig is.

Er is reden om aan te nemen dat veel van de in de handel verkrijgbare olie wordt versneden met olie waaruit het anethol of het kristallijne bestanddeel is afgescheiden. Goede olie kan tot 60 procent bevatten.

Saksische venkel levert 4,7 procent vluchtige olie op, die 22 procent fenchone bevat.

Russische, Galicische en Roumaanse venkel, die veel op elkaar lijken, leveren 4 tot 5 procent vluchtige olie op, waarvan ongeveer 18 procent fenchon is. Ze hebben een kamferachtige smaak.

Franse zoete of Roomse Venkel levert slechts 2,1 procent olie op, die veel minder anethol bevat en een mildere en zoetere smaak heeft, waarschijnlijk door de volledige afwezigheid van het bittere fenchon.

Franse bittere Venkel olie verschilt aanzienlijk, anethol is slechts in sporen aanwezig. De olie (Essence de Fenouil amer) wordt gedistilleerd uit het gehele kruid, verzameld in het zuiden van Frankrijk, waar de plant groeit zonder teelt.

Indische Venkel levert slechts 0,72 procent olie, met slechts 6,7 procent fenchone.

Japanse Venkel levert 2,7 procent olie op, met 10,2 procent fenchone en 75 procent anethol.

Siciliaanse Venkelolie wordt gewonnen uit F. piperitum.

Vroeger was het de gewoonte om Venkel bij alle vis te koken, en hij werd vooral voor dit doel in moestuinen gekweekt. Tegenwoordig worden de bladeren bij zalm geserveerd, om de vette onverteerbaarheid ervan te corrigeren, en worden ze, net als peterselie, in saus gedaan om bij gekookte makreel te eten.

De zaden worden ook gebruikt als smaakstof en de olie die eruit wordt gedistilleerd, met een zoetige aromatische geur en smaak, wordt gebruikt voor het maken van likeuren en likeuren, en wordt ook gebruikt in de parfumerie en voor het parfumeren van zeep. Een pond olie is de gebruikelijke opbrengst van 500 pond van het zaad.

[Top]

---Geneeskrachtige werking en gebruik--Omwille van zijn aromatische en carminatieve eigenschappen wordt Venkelvrucht voornamelijk medicinaal gebruikt met laxeermiddelen om hun neiging tot grijpen te verminderen en vormt voor dit doel een van de ingrediënten van de bekende verbinding Zoethoutpoeder. Venkelwater heeft eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van anijs- en dillewater: gemengd met natriumbicarbonaat en siroop vormen deze waters het huishoudelijke "Gripe Water", dat wordt gebruikt om de winderigheid van zuigelingen te corrigeren. De vluchtige olie van Venkel heeft deze eigenschappen in concentratie.

Venkelthee, vroeger ook gebruikt als windafdrijvend middel, wordt gemaakt door een halve liter kokend water te gieten op een theelepel gekneusde Venkelzaadjes.

Van Venkelsap gemaakte siroop werd vroeger gegeven bij chronische hoest.

Venkel wordt ook veel gebruikt als specerij voor vee.

Het is een van de planten waar vlooien een hekel aan zouden hebben, en Venkelpoeder heeft tot gevolg dat vlooien uit kennels en stallen worden verjaagd. De plant geeft het gemakkelijkst ozon af.

Culpepper zegt:
Eén goed oud gebruik is nog niet verlaten, namelijk om venkel met vis te koken, omdat het de flegmatische humor verbruikt die vis zich overvloedig veroorlooft en waarmee het lichaam zich ergert, hoewel weinigen die het gebruiken weten waarom ze het doen. Het is goed voor de gezondheid, omdat het een kruid van Mercurius is, en onder Maagd, en daarom een antipathie tegen Vissen heeft. Venkel verdrijft wind, wekt urine op, verlicht de pijnen van de steen en helpt deze te breken. De bladeren of het zaad gekookt in gerstewater en gedronken, zijn goed voor verpleegsters, om hun melk te verhogen en het gezonder te maken voor het kind. De bladeren, of liever de zaden, gekookt in water, houden de hik tegen en nemen misselijkheid of neiging tot ziekte weg. Het zaad en de wortels helpen veel meer om obstructies van de lever, milt en gal te openen, en verlichten daardoor de pijnlijke en winderige zwellingen van de milt, en de gele geelzucht, evenals jicht en kramp. Het zaad is goed te gebruiken in medicijnen tegen kortademigheid en piepende ademhaling, door verstoppingen van de longen. De wortels worden het meest gebruikt in de geneeskunde, in dranken en bouillons, om het bloed te reinigen, om obstructies van de lever te openen, om urine op te wekken en de slechte kleur van het gezicht na ziekte te verhelpen, en om een goede gewoonte in het lichaam te veroorzaken; zowel de bladeren, zaden als wortels daarvan, worden veel gebruikt in dranken of bouillons, om mensen die te dik zijn, magerder te maken. Een afkooksel van de bladeren en de wortel is goed voor slangenbeten, en om plantaardig gif te neutraliseren, zoals paddenstoelen, enz.
In warme klimaten," zegt Mattiolus, "worden de stengels doorgesneden en er komt een harsachtige vloeistof uit, die verzameld wordt onder de naam Venkelgom.
In Italië en Frankrijk worden de zachte blaadjes vaak gebruikt als garnering en om salades op smaak te brengen, en ze worden ook, fijngehakt, toegevoegd aan sauzen die bij pudding worden geserveerd. Van Romeinse bakkers wordt gezegd dat ze het kruid onder hun broden in de oven leggen om het brood lekker te laten smaken.

De zachte stengels worden in Italië in soepen gebruikt, maar worden vaker rauw als salade gegeten. John Evelyn stelt in zijn Acetaria (1680) dat de gepelde stengels, zacht en wit, van de gekweekte tuinvenkel, wanneer ze als selderij worden opgemaakt, een aangename werking hebben die bevorderlijk is voor de slaap. De Italianen eten deze gepelde stengels, die zij "Cartucci" noemen, als salade. Zij snijden ze wanneer de plant bijna in bloei staat en serveren ze met een dressing van azijn en peper.

Vroeger aten arme mensen Venkel om de honger te stillen op vastendagen en om onsmakelijk voedsel smakelijk te maken; het werd ook in grote hoeveelheden gebruikt in de huishoudens van de rijken, zoals blijkt uit de vermelding in de rekeningen van het huishouden van Edward I., 8 1/2 pond Venkel werd gekocht voor de voorraad van een maand.

---Bereidingen - Vloeibaar extract, 5 tot 30 druppels. Olie, 1 tot 5 druppels. Water, B.P. en U.S.P., 4 drachmen.